top of page

20. studenoga 2019.

Text.

Učenička zadruga na državnoj smotri u Vinkovcima

Učeničke zadruge imaju važnu ulogu u životu i radu svake škole. One objedinjuju sekcije unutar škole u kojima se odvija marljiv i kreativan rad naših učenika. Zadruga Plavi trnac predstavlja svoje radove na natjecanjima, smotrama, a rado je viđen gost na raznim događanjima u gradu i županiji. Predstavlja se nizom učeničkih radova – torbica, košarica, jastuka, lančića, broševa, marama, grafika, keramičkih zdjelica, svijećnjaka…  Takvim asortimanom proizvoda se predstavila ove godine, u svibnju, na županijskoj smotri učeničkih zadruga u Radoboju, gdje je osvojila prvo mjesto i plasirala se na državnu smotru. Državne smotre održavaju se početkom listopada te je zadruga po drugi puta putovala u slavonsku ravnicu – u životopisne Vinkovce.

U velikoj dvorani Baruna Trenka zadruga je uredila svoj izložbeni, a ujedno i prodajni prostor. Dva dana su učenici Patricia Pripeljaš i Dominiko Kobelščak sa svojom voditeljicom Ivankom Jagečić prezentirali rad zadruge – izradu košarica i torbica tehnikom kukičanja. Posjetitelji su se okupljali oko štanda i hvalili vrijedan rad učenika, a neki su se i sami okušali u kukičanju.

Sve se to odvijalo u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva (HUUZ). Komisije su obilazile zadruge i procjenjivale njihov rad, razgovarale s učenicima i voditeljima te ih savjetovale oko daljnjeg poslovanja. HUUZ je u suradnji sa školom domaćinom organizirao niz radionica u koje su se po izboru uključivali sudionici pa tako i naši učenici. Organiziran je i obilazak grada te Gradskog muzeja u kojem se čuva poznati vinkovački orion.

“Ovogodišnja državna smotra ostat će nam svima u lijepom sjećanju te ćemo se potruditi da idemo i na sljedeću smotru. To znači da i dalje trebamo biti kreativni i vrijedni u našem stvaralaštvu”, poručuju školski zadrugari.

Ivanka Jagečić, voditeljica učeničke zadruge

13. 10. 2018.

30. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske u Vinkovcima

Učenička zadruga Plavi trnac je ove godine ponovno sudjelovala na  državnoj  smotri  učeničkih zadruga. Pravo sudjelovanja imale su četiri zadruge iz KZŽ, koje su postigle zapaženi  uspjeh na županijskoj smotri , održanoj 1. 6. 2018. godine u Gornjoj Stubici.

Smotra je održana 12. i 13. 10. 2018. godine u našoj ravnoj Slavoniji, u najstarijem gradu na području Europe, u  Vinkovcima.

 Katarina Galović i Ivana Šimunić, učenice 4.D  su sa svojom mentoricom, prof. Ivankom Jagečić predstavile rad zadruge, osnovane u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok  prije 14 godina.

Zadruga okuplja učenike drugog, trećeg i četvrtog razreda dizajna, (2.D,3.D, 4.D),  koji u  četiri sekcije izrađuju niz lijepo osmišljenih proizvoda kojima promoviraju svoje zanimanje, školu, a uz to razvijaju poduzetništvo koje je jako važno u zadrugarstvu.

Asortiman proizvoda je raznolik; torbe,  pernice  i ogrlice od recikliranog trapera,oslikane marame, heklane ogrlice i naušnice, keramičke zdjelice, vaze, podmetači za čaše s motivima koje su osmislili naši učenici i niz drugih proizvoda koji nastaju u našim učionicama i radionicama.

Radujemo se svakoj novoj ideji naših učenika, podržavamo je i želimo još puno novih proizvoda kojima ćemo se i u narednim godinama predstavljati na ovakvim smotrama.

Voditeljica UZ Plavi trnac; Ivanka Jagečić

31.3.2018.

Uskrsna subota

Proljeće na zabočkom placu

Pozivamo vas na izložbu pisanica i uskrsnih ukrasa koja će se održati na zabočkom placu u subotu, 31.3.2018.  Na izložbi će svoje radove izlagati Udruga za borbu protiv raka "Zlatno srce", Forum mladih SDP-A, Školska zadruga "Plavi trnac " Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Na izložbi će biti organizirana prigodna prodaja izloženih artikala.

8. travnja 2016.

13. SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

8. travnja  2016.  održana je u Mariji Bistrici županijska smotra učeničkih zadruga.

Prijavilo se 14 učeničkih zadruga koje marljivo rade tokom cijele godine i ovom prilikom žele pokazati svoju kreativnost, što rade i kako rade.

Povjerenstvo je bilo podijeljeno u 3 pod-povjerenstva te se ocjenjivalo;

1.Pisano izvješće,aktivnost zadruge,ekologija-baština,inovacije

2.Estetski izgled uređenog prostora

3.Praktični rad

Prvo mjesto na smotri osvojila je UZ „Plavi trnac“ iz Škole za umjetnost,dizajn, grafiku i odjeću Zabok, druga je bila UZ „Matija Gubec“ iz OŠ Matija Gubec, Gornja Stubica,  a treće mjesto su osvojili domaćini, UZ „Srčeke“ iz OŠ Marija Bisrtrica.

Učenička zadruga „Plavi trnac“ se predstavila svojim već prepoznatljivim proizvodima, ali i novim, vrlo kretivnim proizvodima kao što su lutkice (veće i manje) koje mogu poslužiti kao igračka, lančić ili broš, čiju izradu su učenice Marija Matok i Mateja Tenšek, 2.Do, prezentirale kao praktični rad.

Na izložbenom prostoru „Plavog trnaca“ bilo je puno proizvoda s motivom“MAČKA“ što se nadovezuje na projekt koji je škola uspješno  provela u suradnji s osnovnim školama naše županije, a prezentiran je povodom Noći muzeja u Zaboku.

Mogle su se vidjeti, ali i kupiti slike, reljefi, blokići, torbe, igračke, lančići, ogrlice, šalovi i sl. proizvodi, koje od ideje do gotovog proizvoda izrađuju učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Rad zadruge u protekloj godini vrlo lijepo su predstavile učenice Valentina Vukmanić, 2.Dg i Karolina Prugovečki, 2.Di.

Učenička zadruga djeluje u 4 sekcije koje vode profesorice Mirjana Smolić, Aleksandra Mašić Tumpa, Carmen Bačura Potočić i Ivanka Jagečić, uz suradnju s ostalim kolegama, posebno grafičkom radionicom u kojoj se izrađuju mnogi, finalni proizvodi zadruge.

Voditeljica UZ „Plavi trnac“;  Ivanka Jagečić

15. travnja 2015.

Županijska smotra zadruga

Osnovna škola Marija Bistrica i školska zadruga Srčeke bile su 15. 4. 2015. godine domaćini 12. Smotre učeničkih zadruga Krapinsko-zagorske županije.

Smotra je održana na središnjem bistričkom trgu, a predstavilo se 17 učeničkih zadruga, od njih ukupno 18 koliko ih djeluje na području naše županije. Prema ocjenama prosudbenog povjerenstva, najuspješnijom je proglašena Učenička zadruga Matije Gupca iz OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, druga je bila UZ Plavi trnac Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, treća UZFlora OŠ Oroslavje, dok je zadruga Srčeke osvojila četvrto mjesto. Štandove na kojima su učenici izložili svoje radove, u društvu načelnika Marije Bistrice Josipa Miličkog, obišao je i dožupan Anđelko Ferek Jambrek, te pozdravio sve sudionike u ime Krapinsko-zagorske županije.

Nakon smotre, za učenike zadrugare i njihove voditelje organiziran je posjet svetištu MBB-e, a za voditelje zadruga održan je okrugli stol. Na smotri su UZ Plavi trnac predstavljale učenice Ana-Marija Petriček, Josipa Deak, Ema Turin i Lucija Mlinar te voditeljica zadruge prof. Ivanka Jagečić. Izložbeni prostor može se razgledati na Danu otvorenih vrata škole 25. 4. 2015. godine.

16.listopada 2014.

Predstavljanje rada Učeničke zadruge “Plavi trnac”

U četvrtak, 16. 10. 2014. u City Caffe-u, u Zaboku održano je večernje druženje pod nazivom “Business caffe” u organizaciji Udruge za kreativni razvoj i edukaciju, s inicijativom poticanja poduzetništva kod mladih i žena te projekt “Svi zajedno-djeca za djecu”. Predsjednica ove udruge je Anita Šolman Janđel.

U vrlo ugodnom druženju, uz glazbeni program, predstavljena je između ostalog učenička zadruga “Plavi trnac”. Predstavila ju je voditeljica UZ prof. Ivanka Jagečić, koja je govorila o projektima koji su se provodili tokom prošle školske godine, a dio njih se nastavio i ove školske godine. Učenička zadruga ima četiri sekcije koje međusobno surađuju i njihovim uzajamnim radom nastaje niz lijepih proizvoda koji se prodaju u školi, na raznim manifestacijama u gradu Zaboku, na smotrama učeničkih zadruga, a mogu biti i dopadljiv poklon u različitim prigodama. To se može nači velik izbor raznih modela torbica, nakita, blokića, keramičkih unikatnih proizvoda i sl. Uz to zadruga sudjeluje u brojnim projektima, pa je tako u protekloj školskoj godini bila vrlo aktivna oko dva projekta koji su se višestruko predstavili na raznim mjestima u našoj županiji. To su “Turistički modni izazov nekad i danas”, koji je financiran od strane Ministarstva turizma i “Od lana i konoplje do platna i rubače”, projekt koji je realiziran u suradnji s udrugom Stubička baština. Uz profesoricu Jagečić radove i projekte zadruge su predstavljale učenice Anja Železnik i Josipa Deak.

Ostali gosti u “Business caffe-u” bili su UZ Glažuta iz Osnovne škole Hum na Sutli, KUD Zabok, Savez izviđača te fitnes centar iz Samobora.

4. listopada 2014.

Radionica oblikovanja nakita

Dan Antuna Mihanovića

U Termama Tuhelj, 4. listopada 2014. nizom kulturno-umjetničkih aktivnosti obilježavao se Dan Antuna Mihanovića.

Program je započeo u 14 sati u parku oko dvorca Mihanović. Uz dvorske igre, povijesne plesove, gutače vatre, glazbeno-scenske nastupe zbora i orkestra, bili su i prigodni štandovi ekoloških i turističkih sadržaja, kao i kreativne radionice. Učenice Dora Komljen, Petra Uvodić, Mia Pavić i Ana Svečak iz 3.d te Sandra Benčić, Marija Gebert i Gabrijel Krušelj iz 2.d razreda zajedno s mentoricom prof. Mirjanom Smolić sudjelovali su u kreativnoj radionici oblikovanja nakita kao članovi sekcije učeničke zadruge Plavi trnac naše škole. Nastavnica hrvatskog jezika u našoj školi, prof. Antonija Čeko održala je također kreativnu radionicu pisanja poezije s osnovnoškolcima inspirirane stihovima Antuna Mihanovića.

Sandra Benčić, 2.d

4.listopada 2014.

Etno kolekcija

4. Listopada 2014. UNESCO-ova BURZA SUVENIRA, Etno selo Kumrovec.

 

Modnu prezentaciju etno kolekcije “Od lana i konoplje do platna i rubače” izvele su učenice naše škole: Josipa Deak, Ana-Marija Petriček, Željka Topolovec, Anja Železnik, Josipa Kosec, Ema Premužak, Ema Turin i Ninà Kucelj. Scenski nastup odvijao se pod stručnim vodstvom nastavnica Š. Zajec Stanić i I. Jagečić.

ŠZS

 

30.rujna 2014.

Dekorativno oblikovanje

Odlazak na Plavinku

 

Učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok izrađivat će suvenire i nakit inspirirane fosilnim nalazima s Plavinke.

Pozivom učiteljice Božene Dragčević iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, 30. rujna 2014. profesorica Mirjana Smolić je s dvije učenice smjera Likovna umjetnost i dizajn, Sandrom Benčić i Marijom Gebert iz 2.d posjetila područje istraživanja sedimentnih stijena i fosila izumrlih školjaka i organizama na nalazištu Plavinka nedaleko Zabokagdje je bio upriličen susret radioničkog tipa s predavanjem dr. sc. Marijana Kovačića, profesora geologije na zagrebačkom Sveučilištu.Dva razreda učenika osnovne škole sa svojim učiteljima i učenice iz ŠUDIGO Zabok, kao i predstavnici Grada Zaboka i Županijskog ureda također su bili uključeni u projekt. Učiteljica Dragčević kaže da su u istraživanje uključeni još od 2011. godine te da su učenici bili vrlo uspješni u iskopavanju fosila. Te godine je i postavljena informativna ploča u Humu Zabočkom, čije je postavljanje izvršila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u Krapinsko-zagorskoj županiji. Fosile koje su pronašli, poslali su na determinaciju u Geološki odsjek PMF-a te su tako saznali da su pronašli ostatke školjkaša i puževa. U zbirci osnovne škole nalaze se determinirani fosilni nalazi. Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću bit će uključena kroz sekciju Dekorativno oblikovanje u kreativni dio projekta, a to je mogućnost razvijanja kulturnog turizma i promoviranja nalazišta kroz izradu suvenira i nakit (izradu privjesaka) inspiriranih fosilnim nalazima s Plavinke.

Sandra Benčić, 2.d

27. rujna 2014.

Zlatna jesen zabočka

Učenička zadruga „Plavi trnac“ je i ove godine sudjelovala na tradicionalnoj zabočkoj manifestaciji  „Zlatna jesen zabočka“, održanoj 27. rujna 2014. Program je započeo na Trgu Ksavera Šandora Đalskog u 10 sati, a dodatno su ga nadopunili popratni sadržaji  vrtića,osnovne škole ,Škole za umjetnost, dizajn,grafiku i odjeću Zabok te ostalih sudionika.Jedan od ciljeva zadruge „Plavi trnac“je doprinos očuvanju tradicijske kulture tako da smo se postavom našeg izložbenog i prodajnog štanda izvrsno uklopili u program. Ponudu su činile popularne torbe, „bableki“ te keramički proizvodi u jesenjem tonu. Zadrugu su predstavljale učenice Ana Marija Petriček i Lara Gredičak  te profesorice Mirjana Smolić, Aleksandra Mašić Tumpa, Andreja Hozmec i Ivanka Jagečić.

7. lipnja 2014.

Od lana i konoplje do platna i rubače

Dana 7. lipnja 2014. godine u Majsecovu je mlinu održana modna revija lijepe i vrijedne kolekcije inspirirane kulturnom baštinom našega kraja te proljećem i tradicijskim cvijećem, a modele su nosile učenice 1.d, 2.d. i 3.d razreda.

Publika i stručni žiri birali su one najljepše. Ocjenom publike za najljepši je model izabrana haljina i jakna s makovima, koju je nosila Josipa Deak, a stručni žiri je odabrao model haljine s perunikama i bolero koje je nosila Marija Sviben.

 

5. lipnja 2014.

Turistički modni izazov nekad i danas

U sklopu izložbe radova učenika završnih razreda, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, u četvrtak, 5. lipnja 2014. godine, u prostorima Velike galerije Grada Zaboka, održana je prezentacija i izložba odjevnih predmeta nastalih u okviru projekta Turistički modni izazov nekad i danas.

Projekt je financiralo Ministarstvo turizma što je pomoglo da se ovaj projekt uspješno provede. Zamisao o projektu proizašla je kao ideja Turističke zajednice Grada Krapine s kojom škola surađuje unatrag desetak godina.

U cilju poboljšanja turističke ponude obližnjih toplica, povećanja atraktivnosti i kvalitete turističkih destinacija, učenici dizajna odjeće proučili su povijest kupališta i kupaćih kostima. Osmislili su i izradili šest modela kupaćih kostima koje smo na izložbi vidjeli. To su replike kupaćih kostima iz 19. i 20. stoljeća, od modela kostima koji prekriva cijelo tijelo, izrađenog od nekoliko slojeva tkanine, do današnjeg bikinija.

Učenici su prezentirali svoj rad putem plakata na kojima su prikazane aktivnosti istraživanja, razrade ideja, modnih i projektnih crteža kupaćih kostima, do fotografija manekenki odjevenih u gotove modele odjevnih predmeta.

U projektu su sudjelovali učenici dizajna odjeće 2.d, 3.d i 4.d razreda te prof. Štefica Zajec Stanić i Lidija Ban. Voditeljica projekta je prof. Ivanka Jagečić.

23. i 24. svibnja 2014.

26. Smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske

 Državna smotra učeničkih zadruga održana je 23. i 24. svibnja 2014. u Boćarskom domu u Zagrebu. 

Na ovogodišnjoj smotri svoje radove predstavili su mladi zadrugari i njihovi voditelji iz 60 učeničkih zadruga iz Hrvatske, ali možemo slobodno reći da  se na smotri predstavilo preko 300 učeničkih zadruga čiji proizvodi su izloženi na 20 županijskih izložbenih prostora. Učeničke zadruge, sudionici smotre, izabrane su za sudjelovanje na 26. smotri na  temelju postignuća na županijskim smotrama. “Plavi trnac“ je osvojio prvo mjesto na županijskoj smotri u Budinščini.

 Mladi zadrugari i ove su godine  članovima prosudbenog povjerenstva predstavili svoje najbolje proizvode i  prikazali praktične radove,  prezentirali rad  i postignuća svoje zadruge. Kreativnost i inovativnost mladih zadrugara vidjela se na svakom izložbenom prostoru. Bilo je tu vrlo maštovitih ukrasnih i uporabnih predmeta od keramike,  stakla, drveta, tekstila, čipke, jabuka uzgojenih u školskim voćnjacima, meda i raznih pripravaka od sapuna i krema do čajnih mješavina koje su pripremile vrijedne ruke mladih zadrugara.

Učenice iz zadruge „Plavi trnac“ su predstavile svoje proizvode,projekte u kojima zadruga sudjeluje,a komisija je bila oduševljena kolekcijom haljina koje su učenice nosile. Uslijedio je poziv da održe modnu reviju na završnici smotre,što je i realizirano na opće oduševljenje prisutnih.

Zadrugu su predstavljale učenice 3.Do razreda; Paulina Stiplošek, Anja Železnik, Marta Posarić i Ana Podgajski  te voditeljica zadruge Ivanka Jagečić.

Please reload

ŠKOLSKA ZADRUGA

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Flickr Icon
  • Grey Google+ Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page